Konuşulmayanları konuştular

12 Ocak 2019

IMG_69732


Özel Piri Reis Okullarında velilere yönelik olarak düzenlenen “Çocuklarda ve Ergenlerde Cinsel Gelişim Sürecinin Desteklenmesi” aldı seminerde konuşan Cinsellik Eğitmeni Efsun Sertoğlu çocukların cinsel gelişim sürecini sağlıklı şekilde desteklemenin ilk adımının ebeveynlerin kendi bakış açılarını gözden geçirmesi ile mümkün olacağını söyledi.

Günümüz sisteminde çocuk ve ergenlerin işlerinin çok zor olduğunu anlatan Cinsellik Eğitmeni Efsun Sertoğlu, “Ebeveynler olarak çocukların bu zor durumlarında. Onların bu zorluğu aşmalarında en doğru yöntem kendi çocuklarımıza bizim yardımcı olmamız. Bunun için de bizim işe cinsellik konusuna bakış açımızı gözden geçirerek başlamamız gerekiyor” dedi. Sertoğlu, cinselliğin çocuk ve ergenlerden saklanması gereken değil, yaş gruplarına uygun eğitimlerle doğru bir şekilde anlatılması gereken bir olgu olduğunu dile getirdi. Cinsel gelişim ile ilgili kavramlar, çocukların ve ergenlerin cinsel gelişim sürecindeki ihtiyaç ve beklentileri, ebeveynlerin dil, tutum ve yaklaşımının nasıl olması gerektiği, çocuklardan ve ergenlerden sık gelen sorulara nasıl cevap verilebileceği gibi konular üzerinde duran Sertoğlu, “Çocukların gelişim sürecinde önemli konulardan biri de cinsel gelişimdir. Yetişkinler olarak genellikle görmezden geldiğimiz ya da toplumsal kodlar nedeniyle geleneksel ve sınırlayıcı şekilde yaklaştığımız cinsel gelişim süreci bedensel, duygusal, zihinsel, sosyal, kültürel boyutları olan karmaşık bir bütündür” diye konuştu.

Yetişkinler olarak çocuğun hak sahibi bir varlık olduğunu, çocuğun özel alanları ve sınırları olduğunu ve çocuğun bir cinsel varlık olduğunu yok saydığımızı anlatan Sertoğlu, “Aslında onlar da bizim gibi bireyler ve bizim onların da hakları olduğunu kabul etmemiz gerekiyor. Çocuklarımızı elbette ki koruyacağız ancak bunu yaparken çocukların sınırlarını ihlal etmemeye dikkat etmeliyiz”
dedi.

Yarattığımız sistemden şikayet ediyoruz

Günümüz dünyasının içerisinde bulunduğu sistemde çocuk ve ergen olmanın zorluğuna değinen Sertoğlu, “İçinde olduğumuz sistemde ergenlik yaşamak çok zor duruma geldi. Çocukların cinsel gelişimleri için nasıl bir sistem içinde yaşadıklarını anlamak gerekiyor. Mevcut sistemde çocuklar hak ihlallerine, şiddete maruz kalıyorlar. “Hayır” demelerinin hiçbir anlamı yok. Sürekli olarak cinsellikleri kışkırtılıyor. Toplumun kız ve erkek çocukları kalıp olarak sınırlamış olduğunu ifade eden Sertoğlu, “Her alanda nasıl bir kız çocuğu nasıl bir erkek çocuğu olmamız gerektiğini dayatan bir sistem içerisinde yaşıyoruz. Kızların cici kız, erkeklerin aslanım benim kalıbına uymasını istiyoruz. Bu tanımların içine sığmayan çocuklar akran, yetişkin ve öğretmen zorbalığına maruz kalıyorlar. Çocukları kalıp altına sokmaya çalışmak o nadir çocukları kaybetmemize neden oluyor. Bu farkı biz yaratıyoruz ardından da bu yarattığımız sistemden şikayet ediyoruz” dedi.

©2024 Özel Piri Reis Okulları - Tüm Hakları Saklıdır.

AdresGezgini: Google AdWords Premier Partner. Internette Reklam Vermek için 444.0.964
img