Cumhuriyet’in “İlk”leri baloda buluştu

25 Ekim 2019

TRN_58332


Cumhuriyet’in yetiştirdiği çoğu kendi alanında ilk olarak pek çok ülkemize katkı sağlamış önemli isimler Özel Güzelbahçe Piri Reis Okullarının, Cumhuriyet’in kuruluşunun 96. yılı dolayısıyla verdiği baloya katıldı.

Cumhuriyet’in 96. Yılı, Özel Güzelbahçe Piri Reis Okullarında hazırlıkları bir yıldır süren bir balo ile kutlandı. Okulun 5. Sınıf öğrencilerinin velileri ile birlikte katıldığı baloda öğrenciler öğretmenden tıp doktoruna, fotoğrafçıdan otomobil yarışçısına, tarihçiden mühendise kadar çoğu kendi alanında ilk olan değerli insanı canlandırdı.

Atatürk canlandırıldı

Öğrencilere cumhuriyet, demokrasi, Atatürk ilke ve devrimlerini yaşatarak kültürümüzü şekillendiren önemli isimleri tanıtmayı amaçlayan proje kapsamında kuruluş yıllarının sosyal hayatı Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünden önce katıldığı son balo olan ve Bursa’da düzenlenen Cumhuriyet Balosu’nun örnek alınarak günümüze taşındı.

Kıyafetlerinden ikram edilen içeceklere kadar her türlü ayrıntısı o dönem şartları düşünülerek hazırlanan etkinlik adı okunan öğrencinin sonra kırmızı halıdan inerek salona girmesiyle başladı. Ardından Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ atlı arabasından inerek baloya katıldı ve 10. Yıl Nutku ile davetlilere seslendi. Atatürk’ün konuşmasının ardından vals yaparak eğlenceyi başlatmasının ardından ise öğrenciler önce kendi aralarında daha sonra da velileriyle vals yaptı. Cumhuriyet’in ilk döneminin müziklerinin yer aldığı saz dinletisinden sonra önce Atatürk ardından da erkek öğrenciler zeybek oynadı. Atatürk’ün salondan ayrılması ile balo sona erdi.

Bir yıl süren hazırlık

Öğrenciler balonun hazırlıklarına 4. sınıfta iken başladı. Sosyal bilgiler dersinde Cumhuriyet Dönemi ile ilgili bilgiler edinen öğrenciler canlandıracakları tarihi kişilikler hakkında araştırma yapmaya başladı. Atölye çalışmalarında bir yandan Türk ve dünya kültürünü yakından tanıma fırsatı bulan öğrenciler diğer yandan canlandırdıkları kişileri içselleştirdi.

Baloya katılanlar

İlk Türk kadın arkeolog, Hititolog ve ilk Türk kadın eskrimci Prof. Dr. Halet Çambel, ülkemizde hidrobiyoloji biliminin öncüsü, biyolog ve ilk Türk kadın zoolog Prof. Dr. Fazıla Şevket Giz, Atatürk’ün manevi kızı, yazdığı eserlerle Türk tarihini aydınlatmış Tarihçi Prof. Dr. Afet İnan, Atatürk’ün manevi kızı, Türkiye’nin ilk kadın, dünyanın ise ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen, ilk kadın gazetecilerden ilk kadın adliye muhabiri Gazeteci Vasfiye Özkoçak, Türkiye’nin ilk kadın sunucusu Jülide Gülizar, Türk fotoğrafçılığının akademik eğitim almış ilk kadın fotoğrafçısı Yıldız Moran, yaptığı deneylerle biyoloji ve zooloji alanında çığır açan Prof. Dr. Semahat Geldiay, Türk Kadınlar Derneği’nin kurucusu, astronomi kürsüsüne atanan ilk kadın doçent olan Doç. Dr. Nüzhet Gökdoğan, ilk Türk kadın bakteriyoloji uzmanı ve veteriner Sabire Aydemir, Türkiyedeki müzecilik ve arkeoloji çalışmalarının öncüsü Arkeolog Aziz Ogan, Madame Curie’den ders almış ve Sorbonne Üniversitesi mezunu ilk Türk kadın kimyager Remziye Hisar, ülkemizde çağdaş psikiyatrinin kurucusu Yeşilay Derneği kurucularından Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman, Anıtkabir’in inşasında görev yapmış ve yüksek mühendis okuluna giren ilk kadın Sabiha Rıfat Gürayman, TÜBİTAK’ın ilk bilim kurulu başkanı, dünyaca ünlü matematik dehası Cahit Arf, ilk kadın ortodontist Ayşe Mayda, Türk bilim tarihinde ilk kez teorik fizik kürsüsünü kuran dünyaca ünlü Feza Gürsey, ilk kadın öğretmenlerden Refet Angın, Behçet hastalığı olarak bilinen kan hastalığını dünyada ilk tarif eden ve literatüre sokan Dr. Hulusi Behçet, ilk Türk kadın polis ve ilk kadın okçu Betül Diker, Türkiye’nin ilk uçak tasarımcısı ve üreticisi Vecihi Hürkuş, ilk Türk kadın otomobil yarışçısı Samiye Cahid Morkaya, teorik fizik alanında geliştirdiği kuramlarla tüm dünyada ses getirmiş olan Prof. Dr. Behram Kurşunoğlu

©2024 Özel Piri Reis Okulları - Tüm Hakları Saklıdır.

AdresGezgini: Google AdWords Premier Partner. Internette Reklam Vermek için 444.0.964
img