Çocuğun doğasına saygı gösterin

04 Aralık 2017

oktay-aydın03_2

Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yard. Doç. Dr. Oktay Aydın, çocuğun doğasına saygı göstermek gerektiğini söyledi.

Özel Piri Reis Okulları velilerine yönelik olarak “Gelişimi Destekleyen Ebeveyn Olmak” adlı seminer veren Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yard. Doç. Dr. Oktay Aydın, çocuğun gelişimindeki kritik noktalar, anne babaların hatalı iletişim yaklaşımları, ebeveynlerin çocuklarıyla sıklıkla yaşadıkları sorunlar ve bu sorunları çözümünde izlenmesi gereken yollar hakkında bilgi verdi. Velilere çocuklarının gelişimini destekleyici öneriler veren Aydın, gelişim sürecinde çocuğun doğasına saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi. Asıl eğitimin insan doğasına saygı gösterip potansiyeli ortaya çıkartmak olduğunu dile getiren Aydın, “Öncelikle çocuğun doğasına bakmak gerekiyor. Onun doğasının ne dediğini iyi anlamamız lazım. Çocuk dışa dönükse hep öyle olacaktır, olayları önce izleyip ondan sonra hareket ediyorsa hayatı boyunca temkinli biri olacaktır. Çocukların doğasına müdahale etmek değil, saygı duymak esastır. Eğer sen çocuğa (Senin huyunu, davranışını, oturuşunu değiştireceğim) diye yaklaşırsan çocuğun doğası da sana (Sen kim oluyorsun da beni değiştiriyorsun) der. Aslında bütün ilişkilerde aynı şey söz konusudur. Çatışmaların temelinde bu yatıyor, ilişkiler tıkanıyor” dedi.

1 Numaralı görev başarı hikayesi
Ebeveynler ve eğitim kurumlarının 1 numaralı görevinin her çocuğa bir başarı hikayesi yazdırmak olduğunu anlatan Aydın, sağlıklı bireylere sahip toplumun temelinde bunun yattığını söyledi. Aydın, “Bugün siz geçmişe dönüp baktığınızda başardıklarınız başaramadıklarınıza göre daha çoksa emin olun ruh sağlığınız iyidir çünkü sırtınızı dayayacak sağlam bir geçmişiniz vardır.  Ama eğer başaramadıklarınız başardıklarınızdan çok fazla olursa hep depresyonun kıyısında dolanırsınız. O yüzden de çocuklara kendi hikayelerini yazarken başarılarının çok olacağı bir hikaye yazmalarına yardımcı olmamız gerekiyor ki onlar sağlıklı mutlu başarılı bir gelecek kurabilsinler’ diye konuştu.

Yaramazlık her çocuğun hakkı
Öğrenci odaklı eğitim mantığında ipin ucunun kaçırıldığını, öğrenci yönetimli okullar ile çocuk yönetimli aileler ortaya çıktığını belirten Aydın, “Tüm ilişkilerde kontrol çocukta. Bunda biz uzmanların da kabahati var. Bu yöntemde çocuğa yapılan kötülüğün haddi hesabı yok. Yaramaz çocukla şımarık çocuk birbirine karıştı. Yaramazlık çocuğun doğasındandır haktır, her çocuğun yaramazlık yapması elbette gerekiyor. Bahçede erik ağacı vardır erik te vardır ama siz gider komşunun bahçesindeki erik ağacına dalarsınız. Bu seni hırsız yapmaz. Şımarıklık ise ciddi sorundur. Şımarıklık ego sınırlarının olmaması demektir. Egosunun sınırı olmazsa çocuk bütün her şey kendisinin zanneder. Her şey onun etrafında dönmeli, her şey onun olmalıdır. Çocuk yaş döneminin izin verdiğinden daha çok etki ve yetki alanına sahip olması onun için büyük bir kötülük. Aynı şekilde hangi davranışın kural hangi davranışın sorumluluk olduğunu çocuklara iyi öğretmemiz gerekiyor” dedi.

Çocuğun eğitiminde aslolanın mümkün olduğunca az müdahale etmek olduğunu sözlerine ekleyen Aydın, “Çocuğun doğasında bulunan belli kodlar onu sürekli bir yerlere götürmek ister. Yaşına, enerjisine, eğitimine göre kendini ortaya koymak ister. Eğer biz veli olarak ona yol açarsak ve çocuğun varoluşsal hedefine ulaşmasını kolaylaştıracak güvenli bir atmosfer sağlarsak başarmış oluruz. Çünkü eğitimin asli görevi çocuğu özgürleştirmektir. Eğer doğru yerde durursak müthiş işler yaparız. Aksi durumda çok müdahaleci olursak, çocuğu doğasındaki hedeften uzaklaştırırmış oluruz” diye konuştu.